Crna noć je šapićala

2004. godine okupila se oko naše Udruge grupa lijevo orijentiranih opatijskih kulturnjaka sa namjerom da na dostojanstven i primjeren način oda počast skoroj 60. godišnjici oslobođenja Auschwitza odnosno Međunarodnom danu sjećanja na Holokaust. Osmislili su bili Dane sjećanja – Dane upozorenja, a u okviru njih izložbu Crna noć je šapićala.

Izložba je bila koncipirana na moderan način po uzoru na onu u Muzeju Holokausta u Jerusalemu i New Yorku. S težištem na individualnim patnjama i bez težnji za dvojbenim efektima kroz snimke okrutnosti i brda lješina.

Autorstvo su potpisali: Oleg Mandić, Tatjana Matetić, Amir Muzur i Sanja Simper. Ime izložbi je smislio Muzur prema pjesmi Drage Gervaisa, pa joj je dodat i podnaslov Sjećanje na žrtve fašizma i nacizma u Liburniji.

Veličanstven design izložbi dao je slovenski umjetnik istarskih korijena Miljenko Licul sa kćerkom Majom. Pet odjela izložbe – Uzroci rata, Lipa, Židovi u Opatiji, Dachau i Auschwitz međusobno su „sadržajno“ podijeljeni impresivnim o strop visećim plakatima.

Valja još naglasiti da je nosilac izložbe od prvog dana uz našu Udrugu bila i opatijska Gimnazija Eugen Kumičić, a već 2006 nam se pridružio i Povijesni muzej Istre iz Pule.

2005. OPATIJA – Paviljon Šporer

Izložbu je otvorio opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković uz nazočnost župana Zlatka Komadine, nadbiskupa Ivana Devčića i glavara riječke židovske općine Vlade Khona.

Za dva tjedna trajanja izložbe registrirano je mnoštvo posjetitelja i mnogo organiziranih posjeta iz škola.

Opća ocjena kritičara, medija i posjetitelja bila je unisona: savršeno!

2006. PULA – Povijesni muzej Istre

Izložba je napravljena tako da se može razmještati . Optimalna joj je površina 180 m2. Povijesni muzej iz Pule je predložio da preuzme izložbu i da ju nadopuni događanjima u Istri tokom Drugog svjetskog rata. Prihvaćeno je od strane autora, pa je ubuduće izložba nosila podnaslov Sjećanje na žrtve fašizma i nacizma u Istri i Liburniji. Popis autora se proširio za Davora Mandića, a nosioca projekta za Povijesni muzej Istre. A u Povijesnom muzeju se i izlagalo: u dva i pol mjeseca bilo je 4045 posjetilaca među kojima 35 razreda iz 20 istarskih škola – broj posjetilaca koji nikada poslije nije premašen.

Tom je prilikom izložba dobila i svoj talijanski naziv – Nera la notte mormorava.

2008. LUPOGLAV – Spomen dom

Spomen dom Ivana Gorana Kovačića bio je poprište nešto manjeg obima izložbe, obzirom na ograničenu kvadraturu izložbenog prostora. Izložba je ostala otvorena tri tjedna.

 

2010. PAZIN – Spomen dom

Možda najljepši prostor je postav izložbe imao u Pazinu. Postavljena je bila u rujnu uz svečanosti sjećanja na pripojenje Istre matici zemlji i poznatih pazinskih rujanskih događanja. Bila je vrlo posjećena a na otvorenju je njome prodefiliralo mnogo poznatih osoba.

U međuvremenu je preminuo designer izložbe Miljenko Licul, pa je to bilo ujedno i prvo izdanje što ga je u cijelosti pripremila Maja Licul.

 2011. RIJEKA – Filodrammatica

Nakon 6 godina stigla je izložba i u Rijeku. Uz dobru organizaciju postignut je i vrlo brojan posjet školaraca. Otvaranju su nazočili ministar Jovanović i župan Vujić.

2013. LOVRAN – Galerija Laurus

U lijepom ambijentu Maja Licul je osmislila vrlo lijep postav. Posjet Stjepana Mesića i delegacije iz Castel San Pietro Terme na čelu sa gradonačelnicom Sarom Brunori dodatno je povećala važnost ove izložbe.