Povijest

U Hrvatskoj je 1948. osnovan Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Hrvatske (SUBNOR H) u sastavu SUBNOR-a Jugoslavije.
SUBNOR Republike Hrvatske je početkom 1991., a prije formalnog raspada Jugoslavenske države, napustio članstvo u SUBNOR-u Jugoslavije i nastavio samostalnu djelatnost kao Savez antifašističkih boraca Hrvatske. Od 1993. godine Savez antifašističkih boraca Hrvatske punopravni je član Svjetske federacije bivših boraca (FMAC).
U Opatiji je sredinom pedesetih godina, nakon definitivnog rješenja statusa tadašnje Zone B, osnovano Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata općine Opatija.
Udruženje je nastavilo s radom 1992. kao Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije (UABA Grada Opatije) – imenom koje i danas nosi.
Danas ne znamo sve njene predsjednike,  jer arhivski podaci nisu do nas doprli. Navodimo samo one zadnjeg desetljeća: Frlan, Ivan Cvek, Iva Bjelajac i Oleg Mandić. Zahvalni ćemo biti onima koji se sjećaju i drugih imena da nam pomognu upotpuniti prazninu.
Udruga trenutačno broji oko 500 članova.

Dosadašnji  predsjednici Cvek, Sorta Bilajac Turina i Mandić

 

I TO JE MOGUĆE!

Dragovoljci, invalidi i branitelji iz Domovinskog rata imaju svoje parade, udruge, godišnjice, skupove i sjećanja.  Antifašistički borci Drugog svjetskog rata, naši članovi, također. I jedni i drugi se prigodomice sastaju i druže, ali samo između sebe. Nikada nisam čuo da bi to činili zajedno. Mnogo je takovom razmišljanju i djelovanju doprinijelo i naprasno stvoreno javno mnijenje koje je jedne svrstavalo lijevo, a druge desno. I kao takovi bili bi inkompatibilni “u istoj vreći”.

Ali nije tako.

Možda je naše liburnijsko okruženje liberalnije. Možda razboritije. Pa smo slijedom razmišljanja iznjedrenih u takvoj sredini, pred nekoliko godina stali pomlađivati našu opatijsku udrugu, ističući i stavljajući u prvi plan njen antifašistički karakter. Tumačeći pri tome kako antifašizam nije religija niti dogma, već način pozitivnog razmišljanja i društveni korektiv.

Boće koje povezuju: Mirko Novoselović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Opatija i Oleg Mandić, predsjednik UABA Opatije u prigodnim majicama pred ljutiti boj boćama.

Takvim pristupom nam se brojnost članstva bitno uvećala, unatoč – uslijed godina, boljetica i starosti – neumitnom “odlasku” sve većeg broja boraca.

Zapazili smo da je među novopridošlim članovima i desetak njih koji su oružjem u ruci učestvovali u Domovinskom ratu.

Prema tome nije bilo neutemeljeno počet razmišljati o međusobnoj suradnji.

Tako je i bilo.

 

Sportsko druženje opatijskih antifašista i branitelja: na jogu (staza za igru) – koncentracija pri bacanju boća.

Počelo je sa time da smo na sve blagdane, godišnjice i sjećanja zajednički polagali vijence i svijeće na spomenike i grobove, a to činimo i danas. Nastavilo se u aferi LRH kada smo obznanili zajedničku peticiju o prodaji dionica građanima Opatije. A vrhunac takovog postupanja imali smo u nedjelju 12 rujna 2010., kada se pedesetak članova opatijskih udruga proizašlih iz ratova XX stoljeća sastalo na boćalištu u Poljanama, u svrhu druženja i domjenka uz sportske susrete u boćanju, stolnom tenisu, pikadu, briškuli i trešeti. U druženju i sportskom nadmetanju su učestvovali i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kao i župan Zlatko Komadina.

Zlatko Komadina, župan PGŽ i Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije u nemilosrdnom okršaju u trešeti na Sportskim susretima antifašista i branitelja.

 

 

2013: NAGRADA GRADA OPATIJE ZA KULTURU

Grad Opatija prepoznao je vrijednost višegodišnje aktivnosti opatijskih antifašista i prigodom proslave Dana Grada uručio UABA-i Grada Opatije najviše („životno“) priznanje za pravne osobe – Nagradu Grada Opatije. Nagrada je data za zavidna dostignuća na polju kulture i društvenih zasada. Možemo pročitati iz obrazloženja Opatijskog Gradskog Vijeća za donijetu odluku o nagrađivanju:

“Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Opatije i Liburnije cijelo je desetljeće stjegonoša pozitivnih naboja u opatijskoj društvenoj zajednici. Udrugi se dodjeljuje najviše javno priznanje što ga pravna osoba može u Opatiji dobiti – Nagrada Grada Opatije. I to za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja u domeni kulture i društvene djelatnosti.
U nastojanju promicanja pozitivnih etičkih i moralnih vrijednosti UABA stoji na stajalištu da antifašizam nije dogma, već način pozitivnog razmišljanja.
S druge strane ako je fašizam sinonim za zlo, onda je anti-fašizam borba protiv zla, dakle svakog zla. Pretežita djelatnost Udruge svodi se na probiranju povijesti, te na tako stečenim iskustvima učvršćuje podlogu borbe protiv svih društvenih zala, prvenstveno nasilja i devalvacije etičkih i moralnih vrednota.
Osobitu vrijednost takve djelatnosti, davatelj Nagrade nalazi u tome što je cjelokupna ta aktivnost usmjerena prvenstveno prema i u korist mladih. U tu je svrhu UABA osmislila niz projekata, od kojih su neki već postali tradicionalni i pozitivnim primjerom izvan lokalnih granica. To su, u prvom redu, izložba Crna noć je šapićala… i Dani antifašizma u Opatiji kojima redovno nazoči i predsjednik Republike Hrvatske. Tu su još Memento, Spomen park Jama Ičići, ciljani obrazovni obilasci spomenika Drugog svjetskog rata, kao i učešće u međunarodnom projektu Vlak sjećanja (na Auschwitz).
Opatijska Udruga antifašista, naravno, pored svog društvenog i kulturnog programa ima i svoj socijalni, zdravstveni i športski program.

PRIMLJENA NAJMLAĐA ČLANICA UDRUGE

Svečana predaja zahvalnice

Na  Godišnjoj skupštini naše Udruge, 08. ožujka 2014, posebnu pažnju  prisutnih zaokupilo je uručenje članske iskaznice najmlađoj članici Udruge – 13 godišnjoj majoretkinji Sari  Gašparić.

A kada joj je, na njenu molbu predana i Zahvalnica Udruge njenom nonotu Antonu Gašpariću, dugogodišnjem uvaženom članu opatijske UABA-e,  Zahvalnica koja nikada nije uručena  zbog iznenadne njegove smrti, u dvorani  je  puno  očiju  pustilo suzu.