Documenta i ostali

Predstavljeni rezultati istraživanja opatijskih, zagrebačkih i osječkih gimnazijalaca @ Zagreb
11/12/2013

Dvadeset učenika iz svake škole, podijeljenih u timove od po četiri člana, istraživalo je pet tema, a opatijski su gimnazijaci odabrali spomenike Jama Ičići, žrtvama fašizma u Lovranu, iskrcavanju u Mošćeničkoj Dragi, Židovima na opatijskom groblju, te općenitu temu o opatijskim Židovima.
Zagreb/Opatija – Dom HDLU ugostio je izložbu Moj zavičaj kroz vrijeme, vrhunac tromjesečnog projekta čiji je nositelj Documenta iz ZG, a učesnici su GEK, jedna osječka i jedna zagrebačka gimnazija te tri udruge civilnog društva među kojima je i UABA Opatija. Projekt nazvan “Moj zavičaj kroz vrijeme” fokusirao se na istraživanje prošlosti ova tri grada u Drugom svjetskom ratu, kroz analiziranje spomenika posvećenih ovom razdoblju, a financiran je sredstvima fondova Europske unije.

Oleg Mandić sa srednjoškolcima – rad na projektu

Dvadeset učenika iz svake škole, podijeljenih u timove od po četiri člana, istraživalo je pet tema, a opatijski su gimnazijalci odabrali spomenike Jama Ičići, žrtvama fašizma u Lovranu, iskrcavanju u Mošćeničkoj Dragi, Židovima na opatijskom groblju, te općenitu temu o opatijskim Židovima.
Nakon istraživanja, prošlog su mjeseca rezultati predstavljeni u svakoj školi na zasebnim izložbama, a proteklog vikenda objedinjeni su na velikoj izložbi na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, uz radno druženje svih šezdeset đaka koji su sudjelovali u projektu, te njihovih mentora.
Međutim, osjetljiva tema izazvala je i interes desničarskih medija koji su o njoj pisali u negativnom kontekstu, stoga je skup – vrlo diskretno – dobio i policijski osiguranje.
– Žalosno je da u 21. stoljeću ne možemo otvoreno progovoriti o svojoj prošlosti, već da ovakva pozitivna događanja, koja financira i Europska unija, nailaze na neugodne komentare, kazao je Oleg Mandić, predsjednik opatijske UABA-e koji je sudjelovao na skupu.

Davor Žic / PodUčkun.net

 

UABA i srednjoškolci putevima Frankopana i boraca NOB-a @ Opatija

Ersilija Kopani koja je ispred UABA predvodila akciju, nakon povratka se oglasila u superlativima o zainteresiranosti i uspješne uključenosti što su je iskazali učenici prilikom cijelodnevne izobrazbene zanimacije.
Opatija – Suradnja opatijskih srednjih škola i UABA Opatije nastavlja se, a sve prema ustaljenom dogovoru s početka školske godine.

Kratki odmor i predavanje

Prema planu za ovu školsku godinu u prosincu je organiziran je bio izlet ”Putevima Frankopana i boraca NOB-a”. Grupa od 33 učenika svih opatijskih srednjih škola u pratnji i šest nastavnika obišla je sva značajna mjesta povezana s ovom temom – Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodol i Crikvenicu.
Uz pratnju turističkih vodiča i predstavnika lokalnih udruga antifašista, učenici su na terenu neposredno prisustvovali satu povijesti i saznali mnoge važne i zanimljive podatke o političko-gospodarskom životu žitelja Vinodolske doline, kao i o njihovom učešću u borbi za oslobođenje od fašističkog osvajanja i terora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Zajednička slika učenika i profesora srednjih škola Opatije prilikom posjeta Vinodolskom kraju(Bribir) 06.12.2013. u organizaciji UAB-a Opatije

Ersilija Kopani koja je ispred UABA predvodila akciju, nakon povratka se oglasila u superlativima o zainteresiranosti i uspješne uključenosti što su je iskazali učenici prilikom cijelodnevne izobrazbene zanimacije.