Memento

2013: prezentacija teme – ŽIDOVI U OPATIJI

I ove smo se godine našli da MEMENTU.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije i opatijska Gimnazija Eugen Kumičić pred pet su godina osmislili projekt kojim će svake godine obilježavati 27.siječanj – Međunarodni dan sjećanja na Holokaust.

Dan nije odabran proizvoljno. Toga je dana naime, 1945 godine, Crvena Armija oslobodila Auschwitz – nacistički logor smrti, koji je zbog u njemu počinjenih svireposti i zvjerstava postao sinonim za Holokaust.

Osobitost Auschwitza je u tome što je sa svojim filijalama Birkenau i Monovice bio najveći i najkapacitiraniji koncentracioni logor u logorima bogatoj riznici Njemačkog Trećeg Reicha.
Dnevno je u njemu moglo boraviti i do 100.000 uznika. Shodno tome Auschwitz je i logor u kojem je stradao najveći broj zatvorenika – njih milion i pol. A da bi to bilo fizički izvedivo Himler, Eichmann i društvo osmislili su prvi put u povijesti industrijsku proizvodnju smrti.
Time su počeli sprovoditi svoj projekt “Konačno rješenje” koji se odnosio prvenstveno na sistematsko uništavanje Židova.

Za Drugog svjetskog rata u Holokaustu su stradali najviše Židovi, ali i drugi, poput slavena, nearijevaca, roma i antifašista. Svi oni nisu bili imuni na nacističke progone i posljedice koje su iz toga proizlazile.
Tadašnja Opatija ili Abbazia kako se naš grad zvao nakon Rapalskog ugovora iz početaka dvadesetih godina prošlog stoljeća i tadašnje talijanske fašističke okupacije obilovao je takvom populacijom.

I upravo sudbinom opatijskih Židova naučno se bavila profesorica Sanja Simper, pa smo, potaknuti njenim dostignućima željeli ista podijeliti sa vama svima. Shodno tome, koje li pogodnije prilike za to od ovogodišnjeg Mementa . Stoga smo osnovnom temom današnjeg skupa proglasili “Židovi u Opatiji” i zamolili smo doktoricu Simper da nas upozna sa njenim spoznajama o tome…

Opatija, 25.1.2013.

_____________________________________________________________
UABA GRADA OPATIJE
Opatija, Nazorova 1

 

Predmet: Obavijest i pozivnica za medije i sl.
Opatijska Udruga antifašista u suradnji sa opatijskom Gimnazijom “Eugen Kumičić” povodom Međunarodnog Dana Holokausta organizira za sve opatijske srednjoškolce, a i građani su dobro došli, prigodni performans pod nazivom, kao i prošlih godina –
M E M E N T O

Opatija, Vila Antonio, petak 27.01.2012. u 12:00

ovogodišnja tema: Prijenos ratne traume
sudjeluju:
Sonja Smajla i prof. Robert Matijašić iz Pule, te Edo Terčić iz Opatije (djeca
roditelja proganjanih u Drugom svjetskom ratu)
moderator: prof.Tatjana Matetić
Uveličajte skup svojim dolaskom…
Srdačan pozdrav
Oleg Mandić, peredsjednik

Opatija, 23.01.2012.