70. godišnjica oslobođenja Opatije

 

 

 

UABA Grada Opatije u suorganizaciji s Gradom Opatija pripremila je prigodna događanja vezana za obilježavanje ove značajne obljetnice -70.godina oslobođenja Opatije.

22.4.2015.
Svečanim otvaranjem izložbe ” Naš kraj u NOB-u” u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer započeli smo naš program. Autori izložbe Mirjana Kos i Oleg Mandić postavili su zanimljivu izložbu fotografija, dokumenata i prikazivanje filma o oslobođenju Opatije, koja svjedoče narodnooslobodilačku borbu u našem kraju i oslobođenje od fašizma.

23.4.2015.
Promocija zbirke pjesama Marine Česen “Crna noć je šapićala…” u kojoj su stihovi posvećeni stradanjima u ratu, nevinim žrtvama i ljubavi prema domovini bila je predstavljena u Kulturnom domu “Zora”. Prezentaciju je priredila prof. Gordana Zurak, a učenici Gimnazije Eugen Kumičić su pročitali nekoliko pjesama. Uz njih su nastupili i njihovi prijatelji iz škole koji su izveli glazbenu točku. Nakladnik ovog izdanja je naša Udruga.

24.4.2015.
Ovaj dan je poseban za Grad Opatiju, jer se tada dogodio najveći zločin Drugog svjetskog rata na našem području.
U Vili Antonio održan je sat povijesti za učenike na temu Jama Ičići, gdje su mladi imali priliku čuti nešto više o tom događaju. Prezentaciju su održali sami učenici uz vodstvo prof. Ivane Černeha.
Svečana komemoracija je upriličena kao i uvijek u 17 sati. Ovogodišnji prigodan program obilježio je i nazočnost zapovjednika Vatrogasne postrojbe Opatija Gordana Filinića, one iste postrojbe koja se istakla pred 70 godina pri otkrivanju i iskapanju žrtava iz Jame. Svečanost su uljepšale svojim nastupom članice klape ” Kamelija”.

25.4.2015.

Brodom “Jolly” povezli smo članove naše Udruge, njih 40-tak, u Mošćeničku Dragu na obilježavanje iskrcavanja 4. jugoslavenske armije pred 70. godina.. Za nas je to bio naš Dan D jer su tu počele završne operacije za oslobođenje ovih krajeva i protjerivanje neprijatelja uz konačni završetak rata.

Sa nama su na brodu bili kao gosti i naši prijatelji iz Udruge invalida.

Na otvorenom moru ispred Medveje uz prigodnu smo svečanost odali počast žrtvama morskih plavetnila svih dosadašnjih ratova, položivši u more lovorov vijenac.

Uz pjesmu i radost slobode brod je uplovio u luku gdje su nas dočekali prijatelji i s kraja nam mahali. UABA Otoka Krka isto je došla brodom i tako uveličala cijelo događanje.

Nakon polaganja vijenaca na spomeniku, u dvorani Hotela Marina održano je predavanje o tom povijesnom događaju, a zatim u kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici i priređen je bio program o Rikardu Kataliniću Jeretovu.

26.4.2015.

Polaganjem vijenaca na groblju Veprinac započeli smo program pod nazivom “Leprinac va NOB-e”. Značaj Veprinca u NOB-i je veliki jer su se u šumi pod Učkom nalazili partizani, a narod im je pomagao. U programu u kojem su učestvovali KUD Maestral iz Veprinca, učenici PŠ Veprinac i Marina Česen, svim su prisutnima približili te ratne dane i prisjetili se mnogih koji su položili život za slobodu. Kratke priče o tadanjim zgodama i nezgodama, na domaćoj čakavštini, koje je pročitala Zorica a pripremila Darinka Martinčić dirnule su nas u dušu. Nakon programa bilo je lijepo druženje uz istarsku maneštricu od bobići i harmoniku.

27.4.2015.

Bio je to dan ratnog filma.

Za učenike je bio predviđen susret s preživjelim borcima koji su s par priča dočarali vrijeme rata i snagu koju su ljudi imali da bi mogli izdržati sve napore i biti svjesni da sutra možda neće više biti živi.

Učenici su pogledali film “U gori raste zelen bor”, a u poslijepodnevnim satima za građene su bili filmovi ” Sutjeska” i “Valter brani Sarajevo”. Sve su to kultni filmovi koji odražavaju ratno vrijeme ali ih je uvijek lijepo ponovno pogledati i uvijek izmame suze u očima. Svakoj je projekciji nazočilo teridesetak gledalaca.

28.4.2015.

Dan oslobođenja Opatije. U jutarnjim su satima položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomenicima u Opatiji, a u večernjim je satima organiziran prigodan program u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Ivo Dujmić je u uvodnoj riječi naglasio značaj ovog datuma i podsjetio na sve žrtve koje su dale svoje živote za slobodu. Oleg Mandić pročitao je referat koji govori o završnim fazama za oslobođenje Opatije.

Uz Puhački orkestar Lovran, Marinu Česen, zbor DVD i voditelja Maria Lipovšeka Battifiace odan je pijetet tom vremenu i ljudima koji su doprinijeli da mi danas živimo u miru i slobodi.

Na svim događanjima bili su prisutni zamjenici gradonačenika Marina Gašparić i Fernando Kirigin, a gradonačenik Ivo Dujmić je bio na završnom obilježavanju. Njima posebna HVALA. A isto tako i svima koji su prisustvovali našem programu i s nama podijelili radost slobode.