Obilježavanje godišnjice stradanja u Lipi

Dio aktivnosti UABA Opatija je edukacija i podizanje svjesnosti kod mlađih generacija o antifašizmu kao pokretu. Dio tih nastojanja je i suradnja s osnovnim i srednjim školama našeg kraja, te organiziranje izleta i druženja na mjestima koja su obilježila i stvorila antifašizam. U nastavku Vam donosimo tekst i foto galeriju koju su pripremili školarci OŠ Opatije nakon terenske nastave i prisustvovanja na komemoraciji u Lipi:

 

Učenici dodatne nastave povijesti, 30. travnja 2016. godine, prisustvovali su svečanoj antifašističkoj komemoraciji u selu Lipa pod vodstvom naše učiteljice povijesti, Liljane Host i u pratnji učiteljice engleskog jezika, Moree Banićević, u organizaciji UABA Opatija. Izlet je bio u sklopu lekcije iz povijesti vezane uz Drugi svjetski rat.

Predavanje u spomen domu

Djeca šestih, sedmih i osmih razreda bila su oduševljena kreativnim načinom učenja, te su svojom zainteresiranom reakcijom potvrdila koliko je bitno imati terensku nastavu koja potiče aktivno učenje i pamćenje povijesnih činjenica.

Hrvatsko selo Lipa (današnja općina Matulji), svjedok je jedne od najokrutnijih ubojstva civila, mahom djece, žena i staraca 30. travnja 1944. godine. U njemu je stradalo 269 ljudi, a najmlađa je djevojčica, Bosiljka Iskra, imala tek 7 mjeseci. Seljani su grubo napadnuti pod izlikom da ih se vodi u logor, a zapravo ih se većinu odvelo u jednu od kuća i ondje zatočilo. Kroz prozor te kuće su ubačene bombe, te su stanovnici živi spaljeni. Selo je poslije opljačkano, a ubijene su i životinje. Danas, ruševine te kuće služe kao potpornji spomen ploča oko kojih je posađeno cvijeće, i ispred kojih potomci i rođaci unesrećenih odaju svoju počast.

Novoobnovljeni muzej u samom srcu sela, nazvan “Lipa pamti”, napravljen je u futurističkom stilu uz nevjerojatne efekte, te se u njemu lakše prisjetiti nacističkih zločina počinjenima nad pradjedovima pa i djedovima naših krajeva. Muzej je tematski podijeljen u dva dijela; bijelo prizemlje koje označava život prije i poslije tragedije, te kat ovijen u crno, gdje se mogu naći imena svih žrtava te multimedijalni reljef s prikazom okupiranih područja. Također, prolazak stepeništem, na čijim zidovima vise nacistički šljemovi, uključuje posebne senzore, čija aktivacija pokreće snimljeni topot njemačkih čizama. Kustosica muzeja je učenike i učiteljice vodila kroz prostorije, objašnjavajući događaje kronološkim slijedom, pridajući posebnu pozornost na hrabrost i požrtvovnost mještana čiji su praunuci bili i neki od naših učenika.

Predstavnici okolnih općina i grada Rijeke, predvođeni udrugom antifašista, te riječkim gradonačelnikom Obersnelom i opatijskim gradonačelnikom Dujmićem,  izgovorili su poruku o toleranciji i istinskoj, antifašističkoj ljubavi prema domovini, te položili vijenac na mjesto stradanja hrvatskih civila koje su 1944. godine brutalno ubili njemački vojnici. Među posljednjima su vijence ispred spomenika položili i učenici naše škole.

Izlet je bio poučan, ali  i zanimljiv, te su učenici imali priliku savladati lekciju iz Drugog svjetskog rata na drugačiji način. Zahvaljujući našoj profesorici iz povijesti, Liljani Host, čiji je angažman doveo i do toga da događaji  hrvatskog selo Lipa uvrsti i u udžbenike povijesti, učenici su izrazili želju da se takav izlet ponovi i dogodine.

 

[FAG id=511]