Održani 12. Dani antifašizma u Opatiji

„Ljudska prava i pandemija“ bila je tema 12Dana antifašizma u Opatiji koji su se održali od 3.-5. ožujka u organizaciji UABA Grada Opatije i Gimnazije Eugen Kumičić Opatija. Ovu manifestaciju kao i prijašnjih godina podržava Grad Opatija i Primorsko-goranska županija.

Ove godine morali smo  prilagoditi održavanje epidemiološkim mjerama zbog COVID-a 19 te se cjelokupni program mogao pratiti samo on line.

Tradicionalno prvi dan je predviđen za večer filma. Bio je prikazan film Roberta Tomića Zubera „Pitaj slobodno“ koji se i prije korona virusne pandemije bavio danas izuzetno aktualnim pitanjem cijepljenja. Film prati  pojavu malih ospica u Dubrovniku 2018.godine kao i prijetnjom svinjske gripe u tom periodu. Razgovor s autorom filma vodila je Jelena Androić on line.

Drugi dan je predviđen za mlade, gdje oni uz pomoć svojih mentora rade na zadanoj temi i donose svoje zaključke. Ove godine uz profesorice Saru Meszaroš i Ivanu Černeha pripomogli su im i suradnici iz Kuće ljudskih prava iz Zagreba.

https://www.youtube.com/watch?v=LHnNnK7olTw

Treći dan je uvijek najzanimljiviji jer se zaokruži cjelokupna priča na zadanu temu te uz uvažene goste, radove učenika produbi razgovor i iznjedri vrijedna promišljanja i zaključke.

Tribinu vodi Neven Šantić a ove godine on line gosti su mu bili Emilia Mišćenić, Robert Doričić, Enes Kulenović i Iva Sorta Bilajac Turina.

Poslane su poruke kako širenje COVID-19 uzrokuje globalno ne samo zdravstvene probleme već i psihološke, društvene i političke. Tribina je ponudila odgovore kako se djelotvorno suočiti s ovim problemima kada su u pitanju pojedinci ali i cijele zajednice.

Video zapise s 12. Dana antifašizma u Opatiji možete pogledati i putem poveznica u nastavku:

Dan 1: https://youtu.be/Uj2q7_iMcJw
Dan 2: https://youtu.be/LHnNnK7olTw
Dan 3: https://youtu.be/hTOU1MuVBFg