Posjet UABA Grada Opatije Rovinju

Već tradicionalno svake godine u studenom UABA Grada Opatije organizira jednodnevni posjet nekom od naših gradova, mjesta ili otoka.
Nakon povratka sa ovogodišnjeg, tajnica Suzi Cvjetković nam je ispričala slijedeće:
Svaki naš posjet je povijesno i kulturno određen a imamo i unaprijed dogovorene susrete s antifašistima tog kraja.
Ove godine destinacija je bila Rovinj i Limski kanal.

Polaganje vijenaca

Naši članovi, njih 49, krenuli su 24.10.2015. na putovanje kroz Istru. Odlučili smo da ćemo putovati uz more preko Mošćeničke Drage, Plomina i Čepić polja. Dan je bio predivan a sam pogled na našu obalu i Kvarner uvijek izaziva oduševljenje.
U Rovinju smo uz stručno vodstvo turističkog vodiča razgledali znamenitosti grada.
Nakon razgleda susreli smo se s antifašistima Rovinja na čelu s njihovim predsjednikom Dragom Pulićem i tajnikom Romeom Matoševićem. Prenijeli smo im svoja iskustva u radu Udruge i položili vijenac na lokalni spomenik.
Put nas je dalje poveo do Uljare u kojoj smo vidjeli proizvodnju maslinova ulja, a nakon toga prema Limskom kanalu. Tu smo uživali u ljepoti prirode i oazi mira i opuštanja.
Kako je sve išlo prema planu došli smo i do Dva baladura – agroturizma gdje smo imali organiziran ručak. Uz harmoniku, pjesmu i ples, vrijeme je brzo prošlo ali valjalo je krenuti natrag.
Svi su bili jako zadovoljni izletom i još je jednom potvrđeno da upravo druženja puno doprinose radu Udruge i zajedništvu.
Putovanje je iskoristio naš dugogodišnji predsjednik Oleg Mandić da najavi skorašnje napuštanje čelništva UABA, što je učinio slijedećim riječima:

Okupili smo se na posljednjem izletu u mojoj predsjedničkoj eri. Koristim priliku da vam se obratim sa par riječi.
U prvom redu zahvaljujem vam na ugodnom ozračju što smo ga imali pri realizaciji svakog projekta i projektića, čime smo manifestirali zajedništvo i privrženost postavljenim ciljevima. A da ih je bilo proteklih godina – bilo je.
Nabrojit ću ih samo nekoliko: Dani antifašizma u Opatiji koje smo doveli već do 7-og izdanja, pa izložba „Crna noć je šapićala…“, pa Memento i svi eventi vezani za Auschwitrz, pa 70-ta godišnjica Oslobođenja Opatije, pa Jama Ičići, pa otvaranje web stranice, pa akcija koja je još u toku vezana za Fond solidarnosti, itd, itd.
Kako rekoh, projekata i projektića, djelatnosti i akcija je bilo još. Mnogo. Kao u priči. Ali sve to postepeno blijedi u mojim sjećanjima. I upravo ta moja progresivna zaboravljivost, često uobičajena u mojim godinama, bila je presudna u mojoj odluci da se povučem sa mjesta predsjednika naše udruge. Naša je UABA pre-vrijedan dragulj da bi ju se moglo i smjelo voditi samo sa pola snage. Napravili smo od udruge prepoznatljiv opatijski brend na kojem nam svi zavide i valja nam ga čuvati.
Stoga radimo već 6 mjeseci na sukcesiji, kako moj svojevrsni odlazak ne bi poremetio nesmetan daljnji razvitak udruge. Naše je Predsjedništvo prihvatilo moj prijedlog da položaj predsjednika UABA Grada Opatije preuzme naš vrli član i prijatelj Bruno Starčić, koji koncem godine završava svoj radni vijek odlaskom u mirovinu. Ja ću 17. prosinca na sastanku Predsjedništva dati ostavku, a Bruna ćemo izabrati i formalno za novog predsjednika. Bruno se već nekoliko mjeseci aktivno uključio u rad na vođenju udruge, pa vas uvjeravam, da nije ovih mojih riječi, ne bi ustvari ni znali za najavljenu promjenu na našem vrhu.
Ova pak moja svojevrsna oprosna riječ ne bi bila poštena kad ne bi pocrtao da svi uspjesi naše udruge ne bi bili mogući da nisam sve ove godine uza se imao vrlu suradnicu u liku drage nam tajnice Suzi kojoj i ovom zgodom prenosim najiskrenije HVALA. Ali i s jednom molbom: da jednako tako nastavi, u ulozi Brunotove desne ruke.
Što se pak današnjeg izleta tiče, treba da znate slijedeće: kao odgovorna osoba za financijsko poslovanje udruge, pripremajući primopredaju, pronašao sam malo skrivene rezerve, pa sam smatrao prikladnim da nas naša udruga po prvi put u mojih 8 godina predsjednikovanja počasti – nas sve, potpuno besplatnim izletom. Mislim da smo si to i zaslužili!

Zajednička fotografija u Rovinju