Novosti iz rada Udruge 11/2014

Predsjedništvo UABA Grada Opatije održalo je uobičajeni kvartalni sastanak na kojem su predočeni zanimljivi podaci kako održanih događanja, tako i onih tek najavljenih.

Posjet spomenicima

Najprisutniji dojmovi su bili oni nedavnog izleta u Hrvatsko Zagorje i Sloveniju. Pored posjeta povijesnim znamenitostima Trakošćana, Kumrovca i Ptuja, upečatljivo je bilo i druženje s antifašistima Varaždina i Ljubljane. Onom u Ljubljani su nazočili i Predsjednici Sveze Antifašistov Slovenije, bivši – Stanovnik i sadašnji – Haberle.

Puno je pozitivnog rečeno na račun Ljetne škole Mira – Savudrija. Pred par dana je upravo u Opatiji održan sastanak nadležnih na čelu sa predsjednikom SABH-a Habulinom, koji su najavili nastavak djelovanja škole i u 2015., ne propustivši pri tome pohvaliti i naglasiti da bez učešća i napora opatijskih antifašista ne bi se bila mogla već ove godine pokrenuti, i to uspješno, Škola mira u Savudriji.

Predsjedništvu su predočeni podaci prvog ispitivanja posjećenosti web stranice Udruge, koja djeluje tek 6 mjeseci. Rezultati su više nego zadovoljavajući! Prva dva mjeseca web adresu www.uaba-opatija.hr posjetilo je neznatno malo posjetitelja što je i očekivano. Ali u slijedeća 4 mjeseca bilo ih je 170 mjesečno, što je vrlo dobro obzirom na ograničeni doseg zanimanja za tematiku koju udruga promiče. I to 80% iz Hrvatske a 20% izvana, pretežito iz EU.To sve ukazuje na ispravnost odluke da se krene sa web stranicom; i naravno da se ista redovno puni novim materijalima.

U najavama bliskih eventa ističu se dva „pohoda“. Onaj za đake 14.studenog – Partizanskim putevima Dimnjačara (Gorski Kotar) i onaj za članove udruge 22.studenog – Stazama bodulskog zavičaja (Krk).

Za početak 2015. najavljen je tradicionalni Memento  27.siječnja prvenstveno za škole, a u znaku 70 godišnjice Dana sjećanja na Holokaust.

Najavljen je i 6.DAF: uobičajene prve srijede, četvrtka i petka (4-6.) ožujka održat će se 6. Dani Antifašizma u Opatiji. Naslovna tema: Djeca – žrtve rata. Prvog dana za filmsku večer već je pribavljen film i dozvola za njegovo prikazivanje: Posljednji let Petra Ginza  uz nazočnost Branka Lustiga.

Sastanak Predsjedništva posjetio je Gradonačelnik Dujmić, koji je želio osobno najaviti svečanosti 70 godišnjice Oslobođenja Opatije, koje će se odvijati posljednje sedmice travnja. Nosioci proslave će biti upravo Grad Opatija i UABA Grada Opatije.

Gradonačelnik je ujedno informirao nazočne o posljednjim događanjima u Gradu, a govoreći o LRH-u prisjetio se kako je UABA Opatija i pred desetak godina, pri samom početku afere sa dionicama, među prvima se pozicionirala na stranu zaposlenika. To je bio vidan iskorak opatijskih antifašista u izboru društvenih vrijednosti kao i dokaz ljubavi prema svom gradu.