Sat povijesti za učenike srednjih Opatijskih škola u Lipi

UABA Grada Opatije u suradnji sa srednjim Opatijskim školama svake godine početkom školske godine organizira sat povijesti u Memorijalnom centru Lipa pamti u Lipi.
Ove godine sudjelovale su Gimnazija Eugen Kumičić i Obrtnička škola iz Opatije. Učenici su bili u pratnji profesorica Ivane Černeha i Anke Ostojić.
U Memorijalnom centru učenici su sudjelovali u interaktivnim radionicama pod stručnim vodstvom kustosice Vane Gović i na kraju prezentirali svoje radove. Učenici su prošetali selom, vidjeli ostatke izgorjelih kuća i osjetili tragediju koja se tu dogodila tog jednog običnog nedjeljnog popodneva od prije sedam desetljeća.
Položili su cvijeće i svijeće na Spomenik i odali počast svim žrtvama: njih 269 svirepo ubijenih, od toga 96 djece, 87 spaljenih kuća i 85 spaljenih gospodarskih objekata. Lipa je 30.4.1944. u samo nekoliko sati postala centar nehumanosti i nečovječnosti i kao takva proglašena je od strane UNESCO-a simbolom, kao jedno od 3 sela u Europi (Lidice Češka i Oradur sul Glane Francuska) koje je bilo žrtvom najžešćeg fašističkog terora.
U želji i nadi da se takva nehumanost više ne ponovi pred mnogo je ljeta iznjedreno DESET ZAPOVJEDI LIPE za humaniju budućnost. Namijenjene su upravo mladima, pa su ih tako i opatijski srednjoškolci, tijekom sata povijesti, preuzeli kao pravila za život i svojevrstan memento:
1. Svaki pojedinac, zajednica, narod ima svoj identitet. Poštuj tuđi identitet i onda kad se on razlikuje od tvojeg.
2. Imaj obzira prema drugim pojedincima u svemu što činiš.
3. Zalaži se za prava i slobode sebe i drugih.
4. Cilj ne opravdava sredstvo.
5. Uvijek budi odgovoran za svoje postupke.
6. I odluka o nedjelovanju je djelovanje.
7. Skromnost i suosjećanje hvalevrijedne su ljudske vrijednosti.
8. Tvoja prava ne smiju ugrožavati prava drugoga.
9. Ako neka ideja ima dovoljan broj sljedbenika ne znači da je ispravna.
10. Svi smo jednaki u svojim pravima.

Živite i djelujte prema tome!

20.IX.2017

[FAG id=594]