Tradicionalni krijes na Orljaku

UABA Grada Opatije organizirala je kao i prošle godine paljenje krijesa na Orljaku iznad Opatije.

Detalj krijesa u “akciji”

Desetak članova UABA Grada Opatije nakon komemoracije u Lipi uputilo se u Vedež, a onda kroz šumu do vrha Orljaka.Tamo je već sve bilo pripremljeno za krijes i nakon nekoliko minuta uz pjesmu koja se zaorila,vidio se veliki plamen i toplina vatre koja je zagrijala ljude koji su se okupili oko nje.

Pogled s vrha Orljaka pruža predivnu sliku Kvarnerskog zaljeva i uz priču i pjesmu doživljaj je bio izvrstan.

O prvom paljenju krijesa na Orljaku podsjetit ćemo se iz teksta koji je pripremio Dušan Širola

POSTAVLJANJE CRVENE ZASTAVE NA BRDU ORLJAK 1.SVIBNJA 1940.

Prošlo je 20 godina  od pripojenja i ovih naših krajeva kraljevini Italiji, po Rapalskom ugovoru,  a onda je jedno jutro 1. svibnja 1940. godine na veliko zaprepaštenje fašista  na brdu Orljak  osvanula   velika  crvena zastava.

Alberto Jurdana  iz Kućeli bio je idejni organizator ove akcije. S tom idejom najprije je upoznao svog brata Stanka kao i Jakova Brajana. Zajednički su izradili zastavu, a u noći 1. svibnja 1940. Stanko Jurdana i Aleksa Pošćić  postavili su zastavu na brdu Orljak neposredno iznad mjesta  Bregi i Rukavca.

Zastava se mogla vidjeti iz određenih mjesta u Lovranu, Opatiji,  Kantridi,  Rijeci,  Kastvu  i Klani.

Zastavu na Orljaku mogli su vidjeli  i radnici koji su odlazili ujutro na posao u Rijeku.

Talijanske fašističke vlasti  frapirane pojavom ove zastave uhitili su 36 osumnjičenih mještana, a među njima i Alberta Jurdanu. Nisu imali dokaza  za njihovu krivnju pa su  većinu postupno pustili, osim trojice koju su bez suđenja internirali i to Josipa Evu iz Pobri i  braću Ivana i Pavla Kinkelu iz Rukavca.

Ova akcija je pokazala talijanskim fašistima da narod ovog kraja ne prihvaća fašističku vladavinu i da svi samo čekaju  priliku da se tog fašističkog jarma oslobode.

Ova akcija je ulila nadu i ohrabrila sve one koji su sanjali o slobodi i pripojenju ovog kraja matici zemlji.