U Lici s braniteljima

Svake godine u mjesecu svibnju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Opatije organizira posjet mjestima stradanja opatijskih boraca koji su položili svoje živote na bojištima Like.

Ove godine posjet su organizirali 9.5. a uz njihove članove, rodbinu, dogradonačelnika Fernanda Kirigina, bili su i učenici OŠ Rikard Katalinić Jeretov te predstavnici UABA Grada Opatije Bruno Starčić i Suzana Cvjetković.

Polaganje vijenaca u Lici

U tišini Like, na mjestima blizu Ramljana, uz dužnu počast Zastavnog voda, zvuke trube i polaganja vijenaca prisjetili smo se poginulih dr. Jurice Ivka i Marina Cvjetkovića. Njihovi mladi životi završili su tamo na bojištu ali sjećanje na njih, njihovu dobrotu i mladost ostat će u vječnoj uspomeni, naglasio je Anto Josipović, predsjednik Udruge. Fernando Kirigin u svom obraćanju ukazao je na značaj i važnost svih žrtava koje su stradale na bilo kojem ratištu, a posebno tugu i žalost za ove mlade živote.

Cijelim putem prema Mazinu čule su se priče boraca koji su se prisjećali svih detalja koje su prošli u periodu rata.

U Mazinu uz sve počasti poklonili smo se žrtvama koje su tamo nastradale a to su Boris Čudina i Brumnjak Jordan. Oni su poginuli tek nekoliko dana nakon Oluje. O događanjima na tom mjestu govorio je Jure Krišto.

Bruno Starčić naglasio je kako je ovo prvi put da UABA Grada Opatije sudjeluje u ovom pohodu na poziv Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i da to treba postati tradicija jer treba odati počast svim žrtvama rata koje su dale život za slobodu svoje zemlje. Samo tako, na povijesnim činjenicama i argumentima možemo graditi bolje i ljepše društvo.

Na kraju smo posjetili i crkvu Hrvatskih mučenika koja se nalazi u Udbini.

Svi zajedno proveli smo jedan lijepi dan u druženju i vratili se kućama obogaćeni za nova saznanja i sa željom za daljnjim zajedničkim radom.

Fotografije: Nikola Turina