Županijska nagrada za životno djelo našem počasnom predsjedniku

Na svečanosti povodom Dana PGŽ-a, 12. travnja 2017., našem je počasnom predsjedniku, Olegu Mandiću uručena Nagrada za Životno djelo „za promicanje antifašizma kao jedne od vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska“. Napomena: To je prvi puta u našoj Hrvatskoj da je netko nagrađen tako visokim priznanjem/odličjem, prvenstveno radi njegove antifašističke aktivnosti!

Istovremeno je posthumno dodijeljena Nagrada za životno djelo i opatijskom glazbeniku Ljubi Kuntariću, te dvije godišnje nagrade, kao i nekoliko posebnih županijskih nagrada.

U ime nagrađenih zahvalio je Oleg Mandić slijedećim riječima:

Dopustite mi da vam se obratim u ime danas nagrađenih, kako onih medicinsko zdravstvene grupacije, onih nazovi opatijske grupacije, kao i svih ostalih. Posebno sam počašćen što govorim i u ime mog dragog sugrađanina, Opatijca, Ljube Kuntarića kojeg nažalost više nema sa nama.

Činim to u prvom redu kako bi vam izrazio zahvalnost na uručenim nagradama.

Pri tome, zadržat ću se na jednoj manje isticanoj sastavnici svake nagrade.

 

U samoj Odluci o dodjeli svake nagrade, kaže se, kako se Nagrada sastoji od pisanog priznanja i alternativno od stanovitog novčanog iznosa. Međutim sve nagrade, a posebno one kakve su ove danas podijeljene, imaju i svoju, nazovimo ju, psihološku komponentu. Nagrađene osobe su se istakle nekim svojim djelovanjem na nekom području. Ali nisu one krenule u to ciljano i proračunato, željne nagrade i priznanja. Kako rekoh, mnoga dostignuća nemaju ni svoju lukrativnu komponentu.

Pa što onda ostaje potencijalnom laureatu?

Ostaje želja da u sredini u kojoj živi bude prepoznat i da mu priznat bude njegov rad. Ali nažalost upravo to najčešće izostaje. Stoga moja/naša zahvalnost ide vama prvenstveno stoga što ste u nama prepoznali i priznali ono što mnogi drugi nisu.

Osim toga, želja mi je posebno istaknuti jedan ovogodišnji presedan, i to upravo kod moje nagrade za životno djelo. Koliko je meni poznato, nagrada dodijeljena meni – po prvi je put u našoj zemlji Hrvatskoj dodijeljena – (pod navodnicima) „za promicanje antifašizma kao jedne od vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska“. Pa kad i ne bi cijeli jedan život bio uložen u ovoj povelji, već sama formulacija rečenice koju sam vam netom pročitao, zaslužuje velebnost samog čina.

Hvala vam!“

[FAG id=576]