6. Dani Antifašizma u Opatiji 4.-6.3.2015.

 

Iza nas je 5 godina rada na Danima antifašizma i izuzetno smo zadovoljni postignutim. Moramo naglasiti da je dvorana Ville Antonio bila uvijek puna učenika opatijskih škola i građana koji su bili vrlo zainteresirani za razne teme koje smo obrađivali.

Uz svesrdnu podršku Grada Opatije, PGŽ-a i ostalih uspjeli smo ostvariti visoki nivo s temama i gostima koji su bili uključeni u rad.

Posebnu čast i značaj ovom našem projektu iskazali su i Predsjednici RH Stjepan Mesić i Ivo Josipović koji su bili prisutni svake godine na DAF-a.

Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović pozvali smo na 6.DAF-a.

Program

Tema 6.Dana antifašizma je Djeca-žrtve rata.

Kao i svake godine započet ćemo u srijedu 4.3. u 17,00 sati prikazivanjem filma “Posljednji let Petra Ginza” USA 2012. Moderator će biti Igor Bajok a poseban gost Branko Lustig koji će približiti publici zla logora i svjedočiti o zločinima koji su se događali.

Drugi dan 5.3. je dan za učenike Opatijskih škola u kojem oni svojim radom u radionicama daju svoj doživljaj i doprinos na zadanu temu.

Sastanak za učenike je predviđen u 11,00 sati u Villi Antonio gdje bi uz vodstvo prof. Tatjane Matetić učenici bili upoznati sa zločinom i stradanjem u selu Lipa. Nakon toga odlaze u Lipu gdje će posjetiti Muzej i selo, te položiti cvijeće na spomenik. Učenici će svoje dojmove pretočiti u likovne, pjesničke i druge forme njima bliske, a prezentaciju svojih radova napraviti će u školama.

Treći dan 6.3. je plenarna tribina a tema rasprave je različiti oblici patnje djece tijekom rata; poslijeratni oporavak djece – žrtava rata i odnos društva i države prema njima; sličnosti i razlike traume djece žrtava rata i djece koja su zlostavljana u mirnodopsko vrijeme. Moderator tribine je Neven Šantić a učesnici su prof. Merisa Karović iz Sarajeva, Dubravka Kocijan Hercigonja iz pravobraniteljstva djece, Marijan Gubina koji je bio kao 11-nji dječak u srpskim logorima (265 dana) u vrijeme Domovinskog rata te Oleg Mandić koji je bio kao 11-nji dječak uznik logora Auschwitz i kao zadnji živući uznik izašao iz logora.

Tema-djeca žrtve rata jedna je od najtežih tema i ništa se ne može usporediti s nemoći i boli djeteta.