Dani antifašizma 2015 – Večer filma

Šesto izdanje Dana antifašizma u Opatiji (DAF), u organizaciji UABA grada Opatije i Gimanzije Eugena Kumičića, započelo je danas. Prepuna Vila Antonio bila je premala za velik broj posjetitelja, školaraca i znatiželjnih koji su htjeli prisustvovati tematskoj večeri filma. Razlog tome djelomično leži i u gostu večeri, oskarovcu Branku Lustigu koji je svojim prisustvom dao svoj doprinos važnosti ove manifestacije. 

Ispred organizatora prisutnima su se obratili Oleg Mandić (predsjednik opatijskog UABA) te rqvnateljica gimanzije Ivanka Škarić, a čast otvaranja ovogodišnjeg DAF-a pripala je Fernandu Kiriginu, opatijskom dogradonačelniku. Među prisutnima, u publici su se našli i akademik Petar Strčić, glumac Rade Šerbedžija, pjevač Damir Urban, te brojni drugi gosti.

Posljednji let Petra Ginza, američki dokumentarac o tragičnoj sudbini židovskog dječaka, prateći ga od praškog geta preko grada-logora Terezina do smrti u koncentracionom logoru u Auschwitzu, savršeno se uklopio u temu ovogodišnjih Dana antifašizma, Djeca u Holokaustu. Nakon projekcije uslijedio je razgovor prisutnih s g. Lustigom na temu stradanja djece u ratnim situacijama. Između brojnih razmišljanja koja su se čula, ulogu moderatora vješto je odradio Igor Bajok, dugogodišnji suradnik na projektu Dana Antifašizma u Opatiji.

Prvi dan je pokazao kako je DAF relevantna manifestacija koja ima važnu ulogu u komunikaciji, edukaciji i razumijevanju o prošlim događajima, jer jedino upoznavanjem prošlosti se može izvući pouka iz tuđih grešaka kako se one ne bi ponovile.