Dani antifašizma 2015 – Lipa predavanje i posjet

Drugi dan Dana antifašizma u Opatiji namijenjen je uvijek mladima, pa se u Vili Antonio u 11 sati našlo po 10 đaka svake opatijske škole. Bili su nazočni i uvaženi gosti: opatijska dogradonačelnica Marina Gašparić i mons. Sanjin Francetić, izaslanik riječkog nadbiskupa dr. Ivana Devčića sa asistentom. Predsjednik UABA Mandić u ime organizatora, pozdravivši nazočne, iskazao je zadovoljstvo nazočnošću mons. Francetića kojeg sa našom udrugom povezuje okolnost da potječe iz partizanske obitelji.

Radni dan se sastojao iz nekoliko „sata povijesti“ koje su prezentirali prof. Tatjana Matetić, voditeljica 2.dana, Ivo Mileusnić, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka i Vana Gojić, kustos muzeja Spomen dom Lipa. Poanta je bila na prezentaciji niza zločina iz Drugog svjetskog rata u kojima je stradao velik broj djece. Tako: Lidice (140), Oradur (200) i Lipa (30% svih).

Radni je dan učenika završio odlaskom autobusom u Lipu gdje su pod stručnim vodstvom pregledali poprište zločina od pred 7 desetljeća.