Dogovoren plan aktivnosti sa školama Liburnije za šk. god. 2014./15.

Pred par dana, UABA Grada Opatije okupila je na radnom domjenku sve opatijske škole: Gimnaziju Eugen Kumičić, Ugostiteljsku, Hoteljersko-turističku, Obrtničku i Osnovnu školu. Sastanak se održava već šestu godinu uzastopno, koncem školske godine, u svrhu analize međusobne suradnje u protekloj godini i osmišljavanje dodatnog zajedničkog programa koji se onda uklapa (nadovezuje) u nastavni program iduće školske godine. I ovog su mu puta nazočili ravnatelji/ce i nastavnici povijesti, etike i pedagogije.

Zahvala prof. Matetić

Odano je priznanje realizaciji programa 2013/14, a u podrobnoj analizi proteklog prevladalo je zadovoljstvo učinjenim. Istaknut je organizirani obilazak vinodolskog zaleđa sa srednjoškolcima i Matić Poljane + Hreljina sa osnovnoškolcima. Memento u vili Antonio i Dani antifašizma u Opatiji 5 – standardno dobro. Isto tako Vlak sjećanja na Auschwitz. Novi projekti Moj zavičaj kroz vrijeme sa Documentom iz Zagreba i Ljetni kamp Savudrija posebno su podcrtani sa pozitivnim predznakom. Opća ocjena – odličan.

U raspravi je došlo do izražaja jedinstveno gledište da realizirane inicijative  sve više zaokupljaju đake, koji im se sa sve više žara i interesa posvećuju. Ocjenjeno je kako je to rezultat svesrdnog dugotrajnog i upornog zajedničkog rada, te kako valja u granicama raspoloživih mogućnosti nastaviti sa započetim trendom.

Glede predstojećih aktivnosti usuglašeni su stavovi i određeni preferencijalni termini u odabiru akcija u kojima će se nastupiti zajednički. To znači da će UABA kao i do sada za svaku od njih osigurati  financijsku potporu, a škole će osigurati  određeni broj učenika prema dogovoru. Poželjno je i učešće profesora povijesti.

Dogovorene zajedničke akcije UABA i škola u slijedećoj školskoj godini:

1. 13.09.14  –  Matić Poljana – za OŠ i niže razrede srednje,

2. 07.10.14  –  Hreljin, komemoracija na spomen kosturnici i druženje sa lokalnim i krčkim

školarcima (za OŠ i niže razrede srednje škole)

3. 14.11.14  –  Partizanskim putevima goranskog  kraja (autobusom u Lukovdol itd)

4. 27.01.15  –  Memento 15 – Svjetski Dan Holokausta: u vili Antonio od 12 do 14 sati

održat će se  prigodna priredba za sve škole

5. 4-6.03.15  –  Dani antifašizma u Opatiji 6, antifašizam pristupačan mladima

(4/3 filmska večer, 5/3 dan mladih, 7/3 panel rasprava)

6. 19-23.3.15  – Vlak sjećanja na Auschwitz – odabir 5 sponzoriranih učenika

7. 28.04.15  – Jama Ičići, opatijski Spomen park – 70. godišnjica

8. 06/07.15 – Ljetni kamp Savudrija

(9.  ?   – Lipa: utvrdit će se disponibilitet učenika, pa datum)

O drugim svojim akcijama koje bi bile primjerene školarcima, UABA će  redovito i blagovremeno obavještavati škole, kako bi mogli, eventualno, zavisno o mogućnostima, priključiti im makar i individualno zainteresirane.

Nakon usvajanja programa 2014/15, a uzevši u obzir stanovitu inicijativu iz Matulja da se pridruže uhodanoj opatijskoj suradnji, odlučeno je da se sa dogovorenim programom upozna UABA – podružnica Matulji, OŠ Brešca i OŠ Dr Andrija Mohorovičić, te da im se ponudi učešće.