Uz 70. obljetnicu AFŽ-a u našem kraju

Zadnje subote srpnja, u Rašporu na Ćićariji, je obilježena 70. obljetnica Prve oblasne konferencije Antifašističke fronte žena za Istru.

S obljetnice…

Prva oblasna konferencija AFŽ-a za Istru, održana 22. i 23. srpnja 1944. godine u šumi Gozdac, pored sela Rašpor na Krasu, bez sumnje bila je najmasovnija borbena smotra održana za vrijeme NOR-a u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na konferenciju je pristiglo oko 3.000 sudionika, među njima i 1.500 žena. Ta velebna smotra istarskih žena dokazala je herojsku ulogu žena u ratu, bez kojih NOB ne bi uspio, ali je i postavila temelje na kojima se i dalje gradila ravnopravnost istarskih žena u društvu – istaknula je na prigodnom skupu predsjednica buzetskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić.

Svečanost je održana na mjestu gdje je održan povijesni skup, pored spomen-obilježja iz 1955 na kojem su uklesani stihovi “One su se borile, hodile i nosile”.

Naši članovi kod gđe Kalčić

Na antifašističkom skupu u organizaciji Saveza udruga antifašista Istarske županije i Udruge antifašista Buzeta, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Općine Lanišće, živućim sudionicama Prve oblasne konferencije AFŽ-a za Istru koje su se odazvale pozivu organizatora uručene su prigodne plakete. Danas ih je još 66 živih, a u Rašpor ih je stiglo petnaestak.

 

A sedmero učesnica je bilo iz Opatije i to:

Kalčić Slavica, Poljane     Kinkela Blaženka, Opatija

Kusturin Ivanka, Opatija          Maljevac Marija Sofija, Opatija

Puž Mileva, Opatija             Slosar Dušanka, Opatija

Ujčić Ivka,  Opatija

Opatijke, sve članice UABA Grada Opatije, nisu nazočile proslavi u Rašporu, pa je njihove plakete preuzela naša Udruga, čija je delegacija bila prisutna svečanosti.  Ovih su dana  svećarke posjetili u njihovim domovima predstavnici Udruge i uz prigodno cvijeće im uručili rečene, vrlo lijepe, plakete.