KOMEMORACIJA JAMA IČIĆI

Komemoracija u Ičićima

Tradicionalnom komemoracijom u Spomen-parku kraj Jame u Ičićima obilježen je stravičan zločin otprije 69 godina. Samo nekoliko dana prije završetka Drugog svjetskog rata, 24. travnja 1945. godine, na tome je mjestu živote izgubilo 37 mladih ljudi iz liburnijskog i primorskog kraja, koje su nacisti odveli iz riječkog zatvora i streljali pred krškom jamom.

– Prošle smo godine inaugurirali ovaj lijepi perivoj; osposobili smo ga da noću prekrasno izgleda. Opatijski gimnazijalci kojima se opravdano dičimo, priču o Jami Ičići su istraživali kao jedno poglavlje evropskog projekta Moj zavičaj kroz vrijeme u kojem su sudjelovali. A već su započele i pripreme za komemoraciju sedamdesete jubilarne godišnjice ičićanskog zločina, sljedeće godine. Sa svim time smo si na određeni način približili sagu o Jami Ičići i poniknuli u vlastite duše. Ponovno se

Počast poginulima

prisjećajući njihove žrtve i odajući im iskrenu i bezrezervnu poštu postali smo i sami – bolji, kazao je v.d.predsjednik  naše Udruge Oleg Mandić, koji je u društvu gradonačelnika Opatije Ive Dujmića postavio vijence na spomenik kraj ulaza u jamu.

U programu su sudjelovali i opatijski gimnazijalci koji su predstavili rezultat svoga rada u projektu ”Moj zavičaj kroz vrijeme”, u sklopu kojega su istraživali i zločin kraj ičićanske Jame, Klapa Opatija, te opatijska pjesnikinja Marina Česen koja je pročitala prigodne stihove sastavljene u spomen na žrtve.