Obilježavanje stradavanja u Matić Poljani

U subotu 4.6.2016. učenici Osnovne škole “R.K.Jeretov” iz Opatije sudjelovali su na 8 Ljetnom memorijalu mira na Matić poljani u spomen na 26 smrznutih partizana koji se dogodio u noći 19/20 veljače 1944.g.

U toj kobnoj noći 26 partizana poginulo je u “bijeloj smrti”,stotine drugih su ostali s težim ili manjim posljedicama oštre mećave i zime,a im danas odajemo počast za žrtvu koju su prinijeli na oltar slobode.

Svečana komemoracija održava se svake godine na taj datum 20.2. u Mrkoplju.

“Memorijal mira” se već godinama održava u ovo vrijeme baš zbog učenika da na mjestu događaja ,na Matić poljani ,mogu poslušati sat povijesti, susresti se s preživjelim partizanima i nakon toga sudjelovati u sportskom takmičenju- patrolno trčanje koje je za njih organizirao domaćin.

Na svečanom otvaranju, prisutne je pozdravio načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić, u ime PGŽ Goran Petrc, predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut i preživjeli borci. Učenici su položili vijenac i zapalili svijeće, a učenici opatijske Osnovne škole su na svaki spomenik stavili crveni karanfil tako da su se zelenom dolinom Matić poljane zacrvenili karanfili koji su oživjeli cijelu dolinu.

Ove godine učenici su imali prilike upoznati i tri preživjela borca Slavko Pleše,Franjo Jelušić i Romano Grbac koji su odgovarali na njihova znatiželjna pitanja.

Uz učenike iz Opatije, ove godine došli su i učenici Osnovnih škola iz Kostrene, Krka, Brod Moravica i Delnica.

Takmičenje je proteklo u pravom sportskom takmičenju a veselja, radosti i igre bilo je na pretek.

Učenici opatijske Osnovne škole pobjedili su u muškoj konkurenciji, a ekipa Opatija II osvojili su treće mjesto a djevojčice su bile 2 u svojoj grupi.

Sretni, s puno osvojenih medalja i pehara krenuli smo prema Opatiji.

Malo iznenađenje je bilo kada smo posjetili mali ZOO park u Delnicama gdje su uživali gledajući srne.

Na mladim generacijama je zadaća da se ne zaborave žrtve njihovih predaka za slobodu i da se ova humana i lijepa sportska manifestacija održava i ubuduće kao spomen na ovaj događaj.

Učenici su bili zadovoljni onim što su naučili i kako su proveli dan i vesele se ponovnom dolasku sljedeće godine.

[FAG id=525]