ODRŽAN TRADICIONALNI GODIŠNJI SASTANAK UABA S OPATIJSKIM ŠKOLAMA

Danas je, kao i svake godine, prije konca školske godine održan radni sastanak čelnika opatijske Udruge antifašista sa ravnateljima i profesorima povijesti (etike, filozofije) svih opatijskih škola. Cilj sastanka bio je analiza suradnje tijekom protekle školske godine kao i dogovaranje zajedničkih akcija i njihovih termina u narednoj školskoj godini.

Predsjednik UABA Oleg Mandić u ulozi domaćina čestitao je nazočnima 7-tu godišnjicu održavanja tog sada već tradicionalnog radnog sastanka i naglasio kako je suradnja započela zbog uočenih manjkavosti u školskim programima povijesti i etike, te kako su na tim osnovama iznjedrene aktivnosti prepoznate i unisono prihvaćene u svim opatijskim školama. A što je najvažnije to se osobito odnosi na pozitivni prihvat od strane đaka. Oni posebno cijene objektivnost, toleranciju i osudu nasilja koji proizlaze iz svake zajedničke akcije ponaosob.

U raspravi o Zajedničkim aktivnosti u protekloj godini najviše su ocjene date posjetu Auschwitzu, te događajima Memento uz Međunarodni dan Holokausta i Danu mladih u okviru Dana antifašizma u Opatiji 6. Nakon opsežne rasprave, gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je nazočio sastanku, osvrnuvši se na ovu hvalevrijednu suradnju, ocijenio je istu sa školskom ocjenom : 5.

Raspravljajući o budućoj školskoj godini naglašeno je zajedničko razmišljanje kako valja pojačati nastojanja da se u samoj sredini u kojoj živimo osjeti pozitivizam proizlazeći iz povijesnih događaja i fakata koje razglabamo.

Na koncu su dogovorene zajedničke akcije u koje će se po dosadašnjem sistemu uključivati opatijski đaci: Hreljin, Matić Poljana i Lipa za osnovce, a Memento, Dani antifašizma u Opatiji 7, Jama Ičići, Lipa i Putevima bodulskih otpora za srednjoškolce.