Održana izborna skupština Udruge

I ove su godine, poput mnogih ranije, opatijski antifašisti svoju Godišnju skupštinu održali  8. ožujka, na Dan žena. Time, kažu, omogućuju ujedno svojim brojnim članicama da se druže i proslave „svoj dan“. U Villi Antonio je bilo živahno, članice su dočekivane uobičajeno: čestitkom, poljupcem i karanfilom.  A u zakazano vrijeme dvorana se u cijelosti popunila.

Ispunjena dvorana

Nakon uobičajenih uvodnih točaka dnevnog reda odrađene su i one prigodne, obzirom da se radilo   o Izbornoj skupštini. Pozdravljeni su i gosti: gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik GV Viktor Peršić i dogradonačelnik Fernando Kirigin predvodili su gradsku vlast. A posebno su radosno primljeni predstavnici srodnih udruga, onih iz NOB-a kao i iz Domovinskog rata. Pored tradicionalnih prijatelja iz Buzeta i Krka, prisutni su bili i Matuljci, te oni s Kantride i Ilirske Bistrice.

Predsjednik  Oleg Mandić  u svom kratkom ali sveobuhvatnom izvješću naglasio je kako se ovogodišnja aktivnost Udruge odvijala u ozračju Nagrade Grada Opatije što ju je UABA Grada Opatije dobila za svoj dugogodišnji  i opsežni rad prvenstveno na području kulture i  rad s  mladima.

Evidentirani su projekti.  Neki od njih su već postali tradicionalni. Dani antifašizma u Opatiji doživljavaju već peto izdanje. Crna noć je šapićala, sa Lovranskim, je doživjela već svoje šesto izdanje.

Protekle godine uređen je i noću osvijetljen Spomen park Jama Ičići, čime je postignuto da se najvećem zločinu počinjenom za II. Svjetskog rata u Opatiji dade adekvatno mjesto u javnosti  i u sjećanjima. UABA se uz Gimnaziju Eugen Kumičić uključila i u evropski projekt  Moj zavičaj kroz vrijeme, čija je prva faza već i uspješno odrađena.

Govor predsjednika Udruge

Posebno je naglašena aktivnost vezana za Auschwitz. Počelo je sa uključenjem u evropski projekt  Vlak sjećanja na Auschwitz. Ove je godine na opsežno organiziran put pošlo 12 pretežno mladih, a za nekoliko dana kreće i novi pohod, ovog puta sa 18 „naših“. Projekt  Memento   sa opatijskim školama je održan već po sedmi put, a i sam Mandić je održao prezentacije o Auschwitzu u čak 9 škola naše i Istarske županije. Njima valja pridodati  i  dvije održane u studenom  u Castel San Pietro Terme.  A novi film Povratak posljednjeg, riječanina Igora Paulića, o 11-godišnjem Opatijcu, koji je kao posljednji zatočenik napustio živ Auschwitz, nakon uspješne premijere u Art kinu i na KanaluRI bit će prikazan ovaj mjesec u Villi Antonio –  tri puta za škole i dva puta za građanstvo.

U izvještaju je nabrojeno još  36 akcija Udruge u proteklih 12 mjeseci koje su svrstane u tri kategorije: Izleti i druženja, delegatski posjeti tuđih manifestacija i ostale aktivnosti.

Posebnu pažnju skupštine zaokupilo je uručenje članske iskaznice najmlađoj članici Udruge – 13 godišnjoj majoretkinji Sari  Gašparić. A kada joj je, na njenu molbu predana i Zahvalnica Udruge njenom nonotu Antonu Gašpariću, dugogodišnjem uvaženom članu opatijske UABA-e,  Zahvalnica koja nikada nije uručena  zbog iznenadne njegove smrti – u dvorani  je  puno  očiju  pustilo suzu.

Na koncu su izglasane promjene Statuta: novi  puni naziv udruge je – UABA Grada Opatije. A nakon razrješnice dosadašnjim organima obznanjeni su i rezultati izbora:   članovi  novog  Predsjedništva   su  Ljiljana Karabajić, Ersilija Kopani, Dušan Kotur, Oleg Mandić i Bruno Starčić kao i 10 čelnika Povjerenstava, po svom položaju.  Oni će između sebe izabrati novog predsjednika Udruge.  Novi Nadzorni odbor činit će Boško Vuković, predsjednik , Marina Česen i Dušan Vrh.