Održani 5. Dani antifašizma u Opatiji

Ovogodišnje 5. Izdanje Dana antifašizma u Opatiji održano je pod tematskim zajedničkim nazivnikom GENOCID.

Respektirajući već ustaljenu uspješnu i prepoznatljivu formulu, prvog je dana održana Večer filma. Prikazan je američki film iz 2001 „Zavjera“ (F.Pierson). Punu dvoranu Ville Antonio, pretežito opatijskih đaka, duboko se dojmilo nacističko hladnokrvno planiranje epohalnog genocidnog zločina, takozvanog – konačnog rješenja židovskog pitanja. Nakon filma razvila se bila živa rasprava što su je vješto poticali uvijek svježi Dragan Rubeša i Neven Šantić.

Drugoga dana: Dan posvećen mladima. Opatijski gimnazijalci, njih dvadeset pod mentorstvom profesorice Sanje Simper, prezentirali su svoj dio evropskog projekta što su ga nedavno realizirali u zajednici sa osječkom III Gimnazijom i zagrebačkom gimnazijom „L.Vranjanina“. Naziv projekta Moj zavičaj kroz vrijeme omogućio je opatijskoj ekipi da raščlane zločin i otpor na primjerima liburnijskih spomenika i sjećanja iz Drugog svjetskog rata. Jama Ičići, Iskrcavanje u Mošćeničkoj Dragi, Spomen kosturnica u Lovranu, Narodni zbor u Rukavcu 1921 i Židovsko groblje u Opatiji tek su naslovi kojima je dio prošlosti zaslugom mladih vraćen u naša sjećanja.

Program DAF 2014

I dok je prvi dan protekao u svečanom tonu zbog nazočnosti gradonačelnika Dujmića u ulozi službenog izaslanika Predsjednika RH Ive Josipovića, pokrovitelja, treći je dan uveličao svojim prisustvom i učešćem u raspravi, ministar branitelja Predrag Fred Matić. Tribinom pod nazivom Stoljeće genocida suvereno je brazdio Žarko Puhovski. Do njega Renato Matić i Vjeran Pavlaković uz vješto moderiranje Nevena Šantića unatoč ponekih i provokativnih intervencija iz mnoštva prisutnih građana.