Održana komemoracija osnivanja Istarske brigade Vladimir Gortan na Učki

Brojni predstavnici antifašističkih udruga i organizacija iz Istarske i Primorsko goranske županije, ali i Slovenije, ponovno su se, ove subote, okupili kod napuštenog odmarališta INE ispod Poklona, na obroncima Učke, na onom istom mjestu gdje je 1. travnja 1944. osnovana Istarska brigada Vladimir Gortan.

Zajednička fotografija

Ovogodišnje tradicionalno okupljanje proteklo je u žestokoj kritici hrvatske politike i cijelog društva koje se opasno udaljava od vrijednosti antifašizma, kao temelja hrvatskog Ustava. Jednako tako, predstavnici antifašističkih udruga su osudili pojedina negiranja pobjede partizana u Drugom svjetskom ratu, a posebno su ukazali na sramotan vandalizam – rušenje spomen obilježja društva Josip Broz Tito u Rijeci.

Uz domaćina Bruna Starčića, predsjednika UABA Grada Opatije i Ive Dujmića, opatijskog gradonačelnika, „glavni“ na Učki su bili Dinko Tamarut, predsjednik SABA PGŽ i Tomo Ravnić, predsjednik SABA Istarske županije. Posebno je potonji ubrao zamjetan pljesak nakon što je prisutne upoznao sa sastankom što ga je imao sa Predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović pred nekoliko dana kao član tročlane delegacije SABH-a. Ravnić je među ostalim kazao: Otvoreno smo Predsjednicu upozorili na to da je nedopustivo njezino svrstavanje – ona je predsjednica svih nas, ne samo jednog dijela naroda. Osim toga, poručili smo predsjednici da je nedopustivo prešućivati postrojavanje i paradiranje crnokošuljaša, kao i izvikivanje fašističkih parola i zloglasnog pozdrava „za dom spremni“, što nas podsjeća na najmračnije epizode iz naše povijesti.


Položeni su prigodni vijenci, a na koncu, popraćeni lijepim proljetnim vremenom, učesnici su se zadržali u druženju uz partizanski fažol.