Vlak sjećanja 2016 – izvještaj

Pripremila Suzana Cvjetković
I ove godine UABA Grada Opatije učestvovala je u međunarodnome projektu Treno per la Memoria. U “Vlaku sjećanja” koji je krenuo 10.3. 2016. iz Rijeke sudjelovali su učenici  opatijskih škola, iz Krka i jedan iz Varaždina, te profesori i nekoliko zainteresiranih građana iz Rijeke, Opatije, Kostrene. Grupu je predvodila Suzana Cvjetković, tajnica UABA Grada Opatije a ispratili su ih predsjednik UABA Grada Opatije Bruno Starčić i organizator cijele ekspedicije Oleg Mandić.

Na željezničkom kolodvoru Rijeke bilo je živo jer su došli novinari i snimatelji HRT, Novog lista i Radio Rijeke. Napravljeni su intervjui s učenicima i organizatorima i vrlo dobro je bilo medijski popraćeno.

Putovanje je trajalo 24 sata vlakom. Odmah po dolasku u Krakow bio je organizirani posjet gradu. Učenici su posjetili tvrđavu Wavel, Kazsirmizs, židovsku četvrt, Geto.
Drugi dan je započeo posjetom Auschwitzu I. U cijelu priču oko ovog važnog povijesnog događanja uveo nas je i cijelo vrijeme vodio Ryszard Domasik koji je prenio snažne emocije na sve prisutne. Auschwitz nije dovoljno vidjeti, bitno je biti tamo i osjetiti emocije koje čovjeka ispune u potpunosti. U logoru Auschwitz II Birckenau mogli smo vidjeti barake u kojima su ljudi živjeli u neljudskim uvjetima, plinske komore i krematorije. Tu se vidi i ne može se vjerovati što  sve ljudski um može napraviti.
Tišina, tuga , sjeta, hladnoća koja ledi krv u žilama – osjećaji su koji vas preplave na takvom mjestu. Ostaje samo želja da se to više nikada ne ponovi i jača snaga u čovjeku da se bori za ideale i moralne vrijednosti čovječnosti.
Nakon razgleda bila je svečana komemoracija gdje su učenici položili vijenac na spomen ploču koja je napisana na hrvatskom jeziku, a učenica Eva Žužić je iznijela svoje dojmove. Sljedeći dan posjetili smo Schindlerovu tvornicu u kojoj je stalni postav koji prikazuje situaciju u Poljskoj uoči II svjetskog rata do danas.
Vrijeme za ukrcaj u vlak brzo je došlo i cijela mala grupa, ali hrabra i odabrana s puno dojmova sjela je u vlak i krenula prema Rijeci.
Svi smo bili jako uzbuđeni onime što smo doživjeli. Na ovom putovanju razvila su se i nova prijateljstva,učvrstila uvjerenja o humanosti, poštivanju čovjeka i želja za izgradnjom boljeg društva.
Na željezničkoj stanici u Rijeci dočekali su nas naši najmiliji a Oleg Mandić bio je tu ponovno da s osmjehom na licu dočeka grupu i svojim primjerom pokaze da je život lijep.
Posebna zahvala snima koji su pomogli da sudjelujemo u ovom studijskom putovanju: Grad Opatija, PGŽ, UABA Grada Opatije i UABA Grada Krka, te izvrsnom organizatoru iz Italije.