Održano predavanje Geneza Auschwitza u Villi Antonio

Petak navečer u opatijskoj vili Antonio održan je svojevrstan performans pod nazivom GENEZA AUSCHWITZA.

Event je organizirala opatijska udruga antifašista. Dvorana je bila puna: stotinjak gledalaca, koji su u grobnoj tišini pratili potresno izlaganje i prezentaciju najvećeg zločina Drugog svjetskog rata od strane g. Ryszarda Domasika iz Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau.

Gospodina Domasika je predstavio Oleg Mandić (82), bivši aušvicki uznik (br.189488), dok je iz publike predstavio gospođu Sonju Vraščaj (89) iz Sežane, aušvicku zatvorenicu (br. 82396), koju je na opatijski event uputila Zveza antifašistov Slovenije.

Domasik, poljak, na tečnom je hrvatskom jeziku, jedan sat, izlagao povijest Auschwitza usput provevši, virtualno, uzbuđene posjetioce, kobnim logorskim stazama, barakama u kojima su vršeni dubiozni medicinski eksperimenti, podrumima za mučenje, zidom smrti, užasima željezničke rampe u Birkenau gdje se vršila selekcija za krematorij, te fascinantnim eksponatima Memorijalnog muzeja.

Na koncu se odgovaralo na upite posjetilaca. Spontani pljesak je izazvao Domasikov odgovor na pitanje Kako se osjećate radeći već 25 godina u sredini koja vas neumitno podsjeća ne sve te užase? : „Spoznaja da radiš nešto društveno korisno jača je od svake neugode… A u ovom času, obzirom na postojeću moralno-političku svjetsku krizu, naš/moj posao poprima globalni značaj“.

Uz završni pljesak valja istaći riječi zahvale što ih je Domasiku uputio gradonačelnik Dujmić, kao i nazočnost prijateljskih udruga Buzeta i Liburnije, te mons. Nikole Uravića, izaslanika riječke nadbiskupije kao i Dinka Tamaruta, predsjednika županijskoga SABA.