Otvoreno pismo korisnicima Fonda solidarnosti

Poštovani korisniče Fonda Solidarnosti,

Već duže vrijeme uplaćujete po 100 kn godišnje u Fond Solidarnosti za slučaj smrti, što ga je pred mnogo godina osmislila županijska udruga antifašista. Aranžman predviđa da, slijedom toga, u času smrti člana Fonda, njegova obitelj stječe pravo na iznos od 1.000 kn.

I tako to funkcionira do današnjih dana…

Dobili smo međutim, nažalost, obavijest od uprave Fonda, da se isti neće više dugo uspjeti održati. Sve više članova umire, a sve manje ima novih članova, koji bi uplaćivali u Fond, čime bi ga osvježavali i samim time održali na životu. Neminovno će se za godinu dvije Fond iscrpiti i nestati će mogućnosti za isplatu dogovorenih 1.000 kn.

Nedavno je i SABA PGŽ o tome raspravljala na Upravnom Odboru: utvrdila je gotovo bezizlaznost situacije i pozvala svih 19 županijskih UABA da pomogne u rješavanju problema.

Odazvavši se pozivu, naša opatijska UABA je o tome podrobno raspravljala 17. rujna o.g. i odlučila, svojom dobrom voljom i u okviru svojih postojećih financijskih mogućnosti, pokušati to riješiti ipak na jedan primjeran način, jer bi u protivnom članovi Fonda mogli ostati bez ikakve nadoknade. Ne svojom krivnjom, niti krivnjom UABA-e.

Shodno prethodnom donesena je slijedeća odluka:

  1. Svakom našem članu koji je u Fond Solidarnosti uplaćivao preko opatijske UABA-e (dalje: Član) ponudit će se isplata 600 kn u gotovom – odmah.
  2. Član će istodobno potpisati Izjavu kojom se u svoje i u ime svojih nasljednika odriče svakog daljnjeg potraživanja od strane Fonda.
  3. Ovime će se Član brisati sa spisa korisnika Fonda Solidarnosti.
  4. U malo vjerojatnom slučaju da jednom dođe do potpunog financijskog saniranja Fonda, UABA Grada Opatije se obvezuje pokušati tražiti obeštećenje i po eventualnom ostvarenju istog, namiriti svakom, tada već bivšem Članu, moguću sada neostvarenu razliku.

Pozivamo Vas da se izjasnite da li prihvaćate gornju ponudu svoje Udruge od 600 kn pod navedenim uvjetima. Za to vam stoje na raspolaganju e-mail adresa UABA: udruga.antifas.boraca.grada.opatije@ri.t-com.hr odnosno telefoni 051/711-748 ili 091/253-7263.

Drugarski pozdrav

Oleg Mandić,

Predsjednik UABA Grada Opatije

Opatija, 25. rujna 2015.