Putevima bodulskog zaleđa – Izlet na Krk

 

U ostvarivanju projekta pod nazivom “Putevima zavičajne povijesti” ove godine smo 22.11.2014. organizirali posjet otoku Krk.

Na svakom našem pohodu posjetimo neke značajne spomenike iz NOR-a i družimo se s antifašistima tog kraja. Tako je bilo i ovog puta: u Omišlju nas je dočekala delegacija UABA Grada Krka na čelu s predsjednikom Darkom Fanukom i predstavnikom Općine Omišalj gosp. Muratovićem. Upoznali su nas s ratnim događanjima na otoku Krku i radom UABA. Opatijski antifašisti položili su vijenac na spomenik koji je u centru Omišlja a na njemu je postavljena ploča i za stradale borce u Domovinskom ratu.
Nakon Omišlja posjetili smo špilju Biserujku koja je pravi biser, malena, s puno predivnih spiljskih ukrasa.

Vrijeme je bilo sunčano i toplo tako da je posjet Košljunu bio pravi doživljaj. A upravo zbog lijepog vremena mogli smo se i odvesti katamaranom do Grada Krka. Ugođaj je bio predivan, posebno pogled na Krk s mora. Gradom nas je provela i o povijesti grada ispričala s puno emocija Sabina.
Tako smo kroz lijepu šetnju i puni dojmova otišli na ručak gdje smo se lijepo i zabavili.
Uz pjesmu i veselo druženje vratili smo se u Opatiju.
Ovaj projekt je značajan za rad naše Udruge jer kroz ciklus od 4 godine obišli smo: Opatijsko zaleđe, Vinodolsku dolinu, Gorski Kotar i otok Krk. To smo bili zacrtali kao program za članove UABA Grada Opatije ali i za učenike opatijskih srednjih škola.
I upravo u okviru tog programa suradnje sa školama 14.11.2014 tridesetak je opatijskih srednjoškolaca, vođenih našom potpredsjednicom Ersilijom Kopani, krenulo bilo u obilazak Gorskog Kotara njegovim partizanskim stazama.
Učenici su pokazali veliki interes i zadovoljstvo što mogu upoznati svoj zavičaj kroz povijest.