Vlak za Auschwitz otputovao… autobusom

U četvrtak 19/3/15 po točno zacrtanom programu, u 11:55 sati, projekt Vlak Sjećanja na Auschwitz krenuo je sa riječke željezničke stanice. Krenuo je međutim autobusom, jer željeznička pruga do Ilirske Bistrice još nije osposobljena!

U autobus slovenskih željeznica ukrcalo se 26 učesnika hrvatskog dijela ove međunarodne inicijative. Bilo je 17 učenika, studenata i mlađih od 30 godina, te 9 „starijih“. Najviše iz Krka i Opatije, a bilo je putnika još iz Zagreba, Pule, Rupe, Rijeke, Buzeta, Brešca, Umaga i Matulja.

U 23:00 ih je u Salzburgu čekao matični čarter vlak koji je iz Milana vozio 500 mladih i 200 starijih putnika – sve talijana, osim 40-ak francuza, koji su poput Hrvata putovali kao gosti organizatora – talijanskih udruga civilnog društva iz Lombardije.

U sklopu boravka u Poljskoj organiziraju se predavanja, okrugli stolovi, prikazi prigodnih dokumentaraca, susreti s preživjelim logorašima, kao i druge vrste edukacija kojih dobar dio bude održan i tijekom samog putovanja, u vlaku.

Petak je organiziran kulturno povijesni razgled Krakowa, a subotu cjelodnevni posjet muzejsko-memorijalnom kompleksu Auschwitz-Birkenau. Završetak je u nedjelju kada se vrši analiza viđenog svih sedamstotinjak sudionika u velikoj dvorani Kulturnog centra u Krakowu.