Vratio se Vlak sjećanja 2014 iz Auschwitza

Nakon pet dana putovanja i boravka u Poljskoj, vratio se jučer kasno, u Rijeku, uz pregršt dojmova i emocija, „hrvatski dio“ Vlaka sjećanja na Auschwitz.

Kao što smo javili prilikom odlaska riječ je o međunarodnom projektu posvećenom

Dojmova je puno…

edukaciji o holokaustu prvenstveno đačko-studentske populacije. Inicijatori i organizatori su udruge civilnog društva, ovog puta iz Italije, koje već drugi put pozivaju UABA Opatije da im se pridruži, ovog puta sa 18 osoba. Taj posebni vlak sa 700 mjesta kreće iz Milana i staje u Salzburgu da bi im se tamo priključila naša grupa  iz Hrvatske.

U vlaku se održavaju predavanja, okrugli stolovi, prikazi prigodnih dokumentaraca i druga organizirana instruktaža.

Studiozno pripremljen program predviđa boravak u hotelima u Krakowu uz kulturno povijesni razgled grada te priprema za cjelodnevni posjet, idućeg dana, muzejsko memorijalnom  kompleksu Auschwitz-Birkenau. Na koncu stručna analiza viđenog/doživljenog uz nazočnost svih 700 učesnika u velikoj dvorani Kulturnog centra u Krakowu, te prigodni muzički program.

Pri povratku na riječkoj željezničkoj stanici, nakon zagrljaja i poljubaca sa najdražima što su ih dočekali, savladavši umor od dugog puta, teško je bilo zaustaviti izljev upečatljivih utisaka. Zabilježili smo neke od izjava opatijaca kojih je bilo 7 u grupi. Petero ih je bilo odabranih srednjoškolaca sponzoriranih od Grada Opatije: Christian Josipović, Ameli Širola, Lucija Maslač, Gabrijel Dubrović i Tina Zorić.

Ovogodišnji sudionici Vlaka sjećanja

Ernie Gigante-Dešković, vođa puta: impresivan put, odlična organizacija, savršena ekipa. Kada  se slegnu dojmovi, vrijedno će biti obimnije porazgovarati o svemu.

Christian Josipović, gimnazijalac GEK-a:  sve je bilo fenomenalno – ljudi, druženje, programi, hoteli, hrana, a da o viđenome  i ne govorim. Jedino je možda u vlaku bilo malo previše muvinga.

Na koncu  evo i komentara  našeg  predsjednika  Mandića : Drago mi je da  je naša Udruga i ove godine opravdala očekivanja, pa privela uspješnom kraju zahtjevan projekt. Dirnut sam oduševljenjem mladih i jedva čekam da pročitam njihove sastavke na zadanu temu… 

Ugođaj s dočeka putnika pogledajte u galeriji u nastavku…