ZAVRŠENA ŠKOLA MIRA U SAVUDRIJI

Savudrija – Završena je druga Škola mira u Savudriji, koja je u protekla tri tjedna brojne hrvatske školarce – među kojima i mnoge đake liburnijskih škola – educirala o vrijednostima ljudskih prava i tolerancije.

Polaznici Škole mira 2015

Škola mira zaključena je u nedjelju rastankom s kampom Veli Jože, a dan ranije održana je i svečana proslava Dana škole kojoj su se odazvali ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, dožupanica Istarske županije Viviana Benussi, dogradonačelnica Umaga Floriana Bassanese Radin, predsjedni SABA RH Franjo Habulin te predstavnici udruga antifašista i ravnatelji srednjih škola.

Kako je istaknula pedagoška voditeljica škole Dijana Pažin, od 5. do 26. srpnja u radu škole sudjelovao je čak 81 polaznik iz Istarske, Primorsko – Goranske, Međimurske, Varaždinske te Vukovarsko – Srijemske županije, od čega je 29 polaznika u Savudriju krenulo upravo posredstvom naše opatijske udruge. A među ostalima su najbrojniji bili Buzećani sa 21 učesnikom.

Predavanja u školi držali su poznati medijski, kulturni i znanstveni radnici, kao i predstavnici civilnog sektora, poput Igora Jovanovića, Žarka Berića, Olega Mandića, Nevena Šantića, Drage Kraljevića, Pina Degrassija i Sandija Blagonića koji su predavali o temama kao što su ”Antifašizam i antifašistička borba u Istri i Hrvatskoj do kraja II. Svjetskog rata”, ”Holokaust i totalitarizam”, ”Fašizam i antifašizam u današnjem diskursu”, ”Od bratstva i jedinstva do suživota u Istri”, ”Ekstremizam u današnjoj perspektivi”, ”Esuli i optanti – multiperspektivni pregled” te ”Ljudsko dostojanstvo i ljudska prava”

Osim obaveznog dijela nastavnog programa rad se odvijao u brojnim sportskim i kreativnim radionicama. Osobito privlačne bile su im likovna radionica pod vodstvom Heidi Branković iz OŠ Marije i Line Umag, radionica partizanskog pjevačkog zbora „Nove snage“, pod ravananjem Mirele Zemčak, također iz OŠ Marije i Line te modno-dizajnerska radionica pod vodstvom koreografkinje Željke Sićanice iz Umaga. Realizirano je i studijsko putovanje u zloglasni logor San Sabba u Trstu, te zavičajni izlet po Bujštini, kazala je voditeljica projekta Škola Mira – Sanja Bosnić.